Slovenski rekord: 3141 decimalk

Rekorder izven konkurence

Objavljeno: 02. april, 2013 | Avtor: | 6 Komentarjev »

Dopolnilo (7.4.2012): Po komentarju organizatorja letošnjega tekmovanja in člana komisije pri spodaj opisanem dosežku (Bor Kos) na to novico, bi radi poudarili, da je bil dosežek Aljaža postavljen izven konkurence – torej se ne more primerjati z dosežkom in zmago Vida Jelena. V prispevku na Dnevniku (RTV Slovenija) dne 6.4. so tudi zmotno označili Aljaža kot zmagovalca tekmovanja.

Komentatorka na blogu (Darja) in pa tudi častnik Delo sta nas obvestila o posebnem dosežku Aljaža Berginca, ki je v posebni seansi izven tekmovanja (sicer pred komisijo med drugim sestavljeno tudi iz organizatorjev letošnjega tekmovanja) uspel popraviti rekord postavljen na letošnjem tekmovanju.

Rekord znaša 1111 decimalnih mest. Bravo Aljaž! Del postavljanja rekorda je bil ujet tudi na video.


6 Komentarjev on “Rekorder izven konkurence”

 1. 1 Bor Kos , 04/07/2013 ob 10:34:

  Sem organizator Dneva števila Pi in v.d. predsednika ŠO Fakultete za matematiko in fiziko. Moram poudariti, da dejstva, ki do navedena v zgornjem članku in v prispevku v oddaji Dnevnik z ne 6.4.2013 niso pravilna oz. so izmišljena. Aljaž Berginc je stopil v kontakt s ŠO FMF v začetku februarja in nas poprosil, če lahko svoje recitacijo izvede samo pred komisijo in ne na dejanskem tekmovanju Dan števila Pi. Prošnjo smo zavrnili, saj smo pojasnili, da mora tekmovanje potekati za vse pod enakimi pogoji, torej pred publiko, ostalimi tekmovalci, komisijo in na javnem prostoru. Aljaž je pri svojem vztrajal in prošnji smo ugodili a smo mu večkrat pojasnili, da recitacija ni nikakor povezana s tekmovanjem ob Dnevu števila Pi in se torej tudi ne more nikjer uradno upoštevati. Zelo nepošteno se mi zdi, da letošnji dejanski zmagovalce Vid Jelen, ki je znal okoli 1300 decimalk a se je zaradi nastopanjem pred publiko ustavil pri dejanskem rekordu naše fakultete 818 decimalk. . Lep pozdrav

 2. 2 Miha , 04/07/2013 ob 11:06:

  Bor, hvala za dodatne informacije (predvsem to, da naj bi Vid znal celo 1300 decimalk). To bom v zapisu dodatno izpostavil.

  Skoraj pa moram spet protestirati (kot pri Darji v komantarjih na prejsnji zapis), da v samem prispevku ne vidim nepravilnih oz. izmišljenih dejstev. Edino sporno je mogoce poimenovanje dosežka Aljaža “rekord”. Glede na to, da trenutno ni nekega uradnega telesa, ki bi rekorl lahko definiral, sem tega samoiniciativno definiral kot uspešno recitiranje števila pred neodvisno komisijo.

  Se pa strinjam, da je javno recitiranje drugačno od privatne seanse, in bom zato zapis dopolnil.

 3. 3 Aljaž , 04/11/2013 ob 20:41:

  Pozdravljena!

  Kot odgovor na vajini izjavi bi želel dodati nekaj malenkosti, ki ste jih očitno nekateri sprejeli oz. si jih razlagali na napačen način.
  Želel bi poudariti, da svojega dosežka ne uvrščam na seznam dosežkov na družabnih dogodkih vsako leto na 14. marec, ki poteka pred FMF-jem na škarpi na dvorišču, saj mi (kot sem že omenil sami komisiji) način postavljanja nekih resnih dosežkov na tak način ne ustreza. S komisijo sem se tako dogovoril, da glede na to, da že več let organizira to tekmovanje, da mi omogoči postavljanje uradnega rekorda pred neko neodvisno komisijo, ki jo morajo sestavljati najmanj trije člani, da nek rekord postane uraden. Tako je tudi pri postavljanju Guinnessovih rekordov, kjer je pomembno, da se rekord postavlja zgolj v nekih preverljivo nadzorovanih pogojih pred neko verodostojno komisijo. To, da je recitacija potekala na 19. marec je zgolj naključje, saj bi si lahko izbral tudi datum nekje poleti, saj je to stvar vsakega posameznika. Tako da bi želel ločiti dejstvo, da se seveda še naprej obravnava Vida Jelena kot zmagovalca na dnevu recitacije PI-ja v letu 2013, kjer bo lahko svoje sposobnosti pokazal tudi prihodnja leta, vendar pa bi želel, da se v nadaljnje ne meša tega tekmovanja s trenutnim uradnim državnim rekordom, ki trenutno znaša 1111 decimalk in katerega sem lastnik jaz, Aljaž Berginc. Tako je bilo omenjeno tudi v Delu in na reportaži na RTV SLO 1, kjer se dogodek z dne 14. marec ni omenjal, ampak se je govorilo zgolj o trenutnem uradnem državnem rekordu in njegovih podrobnostih.

  Hvala!

  LP, Aljaž

 4. 4 Miha , 04/11/2013 ob 22:07:

  Pozdravljen Aljaž,

  meni se zdi da se razumemo in me čisto nič ne moti, da se tvoj dosežek imenuje državni rekord (glej naslov prispevka).

  Zdi se mi smiselno, da se za naprej doreče kako je s temi rekordi – jaz osebno bi predlagal, da imamo dve kategoriji rekordov (tekmovalni in “komisijski”) in na tak način za zdaj pišem.

  Edino kar se ne strinjam je pa tisto o reportaži. Še enkrat sem preveril, da so Dnevniku RTV SLO 1 (video na je linkan ob reportaži na portalu rtvslo.si) rekli, da si zmagovalec 7. tekmovanja. Sumim, da so mislili to FMF tekmovanje, ker je bilo 7. in ker kakor vem pri nas drugega ni. Torej so se zmotili in opomba na začetku prispevka ostaja, da ne bo zmešnjave.

  Srečno še naprej!

 5. 5 Tomaž , 04/11/2014 ob 19:22:

  kako pa je letos bilo s tekmovanjem? nisem se ga mogel udeležiti, čeprav ga zdaj že par let spremljam :D

 6. 6 Miha , 04/12/2014 ob 01:45:

  Evo, dodan nov prispevek s kratkim poročilom. Hvala za brco, bila je potrebna in dobrodošla.


Komentar?