Slovenski rekord: 3141 decimalk

Pi 2007

Rezultati:

  1. Simon Čopar 150
  2. Jure Senegačnik 11Y
  3. David Fabijan 42

Natančni rezultati bodo znani, ko (če) se bodo tekmovalci spomnili svojih dosežkov in nam jih sporočili. Zaenkrat so izgubljeni nekje v globinah računalnika v fizikalni knjižnici, moj spomin pa je bil tako natrpan z raznoraznimi oblikami Maxwellovih enačb, da jih ni uspel ohraniti v celoti.

Nagrade so bile kupljene v naglici okrog osmih zjutraj tistega dne. Ker so bile krite iz lastnega še študentskega žepa, so bile seveda temu primerne: PIta, PIvo, PIsmo. Zaradi vrstnega reda nagrad (po padajoči ceni) se je prvouvrščeni skoraj odločil, da bi bil rajši na drugem mestu, ampak mu verjetno ponos ni dal… vsaj tako sklepam.

To ni bila edina zadrega prvouvrščenega: znal je namreč bistveno več cifer (314, če smo natančnejši), ampak le v zelo zelo hitrem načinu recitiranja. Ker komisija – sestavljena iz mene in na hitro nabranih prostovoljcev s sprintanimi decimalkami izmed občinstva – ni uspela slediti, smo ga prisilili, da je govoril počasneje, potem pa se je predčasno zalomilo. Še dobro, sicer bi ljudje zamudili naslednja predavanja…

Glede na to, da je bilo tekmovanje razpisano istega dne zjutraj, to je v četrtek, 14. 3. 2007 ob desetih ali dvanajstih med odmorom, se je nabralo presenetljivo veliko občinstva, ki so se drenjali na stopnišču v prvem nadstropju Jadranske 19, in pa seveda veliko tekmovalcev, fizikov. Ni mi jasno, zakaj nas matematiki bojkotirajo, upam, da bo letos (=2009) bolje, ker bo tekmovanje pri njih.

Bili smo celo na radiu (to je bila tudi edina stvar, ki jo je uredil moj cimer, ki ga sedaj peče vest in se že drugo leto na vso moč angažira). Novinarka iz radia Antena (se mi zdi) me je zaslišala, kako in kaj, zakaj, kdo je zmagal in tako naprej, jaz pa sem ji v pristnem domačem narečju (= ure slovenščine in knjižnega izražanja v srednji šoli zaležejo le za nekaj let) razložila vse po vrsti, pravzaprav nič po vrsti, zelo zmedeno, ampak BILI SMO NA RADIU.

*** Še nekaj podrobnosti in verjetno kakšen enak podatek se najde v sestavku “Začelo se je čez noč“.