Slovenski rekord: 3141 decimalk

2013 – še se dogaja

Objavljeno: 16. marec, 2013 | Avtor: | 2 Komentarjev »

Z veseljem poročamo, da je recitiranje potekalo tudi v 2013. Ne samo to, imamo nov rekord, letos pa prvič od začetka tekmovanja med prvo trojico ni nobenega študenta FMF, ki tekmovanje organizira. Čestitke vsem nastopajočim in pa tudi organizatorjem (Bor Kos, ŠOFMF), ki so za pi.bajta.org pripravili tole kratko poročilo:

3.14. se študenti Fakultete za matematiko in fiziko in ostalih fakultet ter srednjih šol zberemo med zgradbama FMFja. Točno ob 12.00 smo do sedaj začenjali s piezijo a letos nam je zagodlo vreme. Sneg nas je pregnal v zavetje Velike fizikalne predavalnice in ob 13.00 smo začeli z letošnjim recitiranjem. Prijavila se je sedmerica tekmovalcev iz FMF, FE, AGRFT, BF in gimnazije Vič. Recitacija je potekala hitro in tekoče z raznimi načini navajanja decimalk. Od drdranja zaporednih števk do povezovanj v številke do nečesa kar je bilo res podobno poeziji. Najbolj so se izkazali Tina Pečan dijakinja 1. letnika Gimnazije Vič z 295 decimalkami, Nik Škrlec iz AGRFT z 792 decimalkami in doktorski študent na Biotehnični fakulteti (Vid Jelen), ki je dosegel nov rekord 818 decimalk števila Pi. Vsi tekmovalci so prejeli nagrade, katerih imena se začenjajo na pi. Pisala, Pineapple, Piškoti, Pingvin, sivi Pinot, Pivo in za zmagovalca še družabna igra Pictionary.


2 Komentarjev on “2013 – še se dogaja”

 1. 1 Darija , 04/01/2013 ob 20:07:

  Spoštovani!

  Zanima nas zakaj ne objavite resničnega rekorderja v recitiranju števil Pi. Rekord naveden v vašem članku je namreč bil presežen 19. marca ob 18. uri. Poglejte prispevek v časopisu Delo z dne 29.03.2013 na 23. strani. Nosilec rekorda je Aljaž Berginc, ki je v 15 minutah zrecitiral 1111 števila Pi. Če že objavljate podatke, objavite verodostojne oziroma objavite nov članek s pravimi podatki…. Lepo vas pozdravljamo sošolci in prijatelji novega rekorderja iz Slovenskih Konjic Aljaža Berginca, študenta Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Pa lep pozdrav.

 2. 2 Miha , 04/02/2013 ob 14:30:

  Spoštovana Darija,

  Hvala za komentar. Prosil bi za več informacij glede novega rekorda, ki jih bomo z veseljem delili na strani.

  Članek (spletna verzija) v Delu je v vsej svoji verodostojnosti v večjem delu skrit pred širšo javnostjo (ki nima dostopa do sistema Piano). V uvodu govorijo o novem rekordu in komisiji. Morda veste, kdo je vse to organiziral? Kdo je bila komisija? Se lahko obrnemo na koga drugega za te informacije?

  Zgornji članek pa v vsakem primeru ostaja, saj opisuje specifično tekmovanje v recitiranju števila pi. Vir je po mojem mnenju zelo verodostojen (organizator tekmovanja), ki je tudi avtor večine teksta. Tudi v primeru novega rekorda, naj bi se le ta zgodil 3 dni po samem zapisu. Kot že rečeno, pa z veseljem objavimo tudi zapis o novem rekordu in novem rekorderju, če le o tem zvemo kaj več.


Komentar?